Στη Ράξα ζει η ιστορία


21.02.11
Ένα μικρό μουσείο στο οποίο εκτίθεται μια αξιοζήλευτη συλλογή από σπάνιο υλικό, λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στη Ράξα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν χώρο που δημιουργήθηκε δίπλα από μια καφετέρια, όπου εκτίθενται κειμήλια τα οποία παραπέμπουν στην Επανάσταση του 1821, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής.
raxa1.jpg
Δημιουργός αυτής της πρωτότυπης έκθεσης είναι ο Νίκος Βερετζιώτης, ο οποίος από μικρή ηλικία, όπως σημειώνει, θυμάται τον εαυτό του να ασχολείται με σπαθιά και όπλα, γεγονός που τον οδήγησε σε μεγαλύτερη ηλικία, και, σε συνδυασμό με την αγάπη στη λαογραφία, να γίνει συλλέκτης σπάνιων αντικειμένων.
Έτσι, με το πέρασμα των χρόνων, κατάφερε να συγκεντρώσει σημαντικά κειμήλια της επανάστασης του ’21, όπως πιστόλες που χρησιμοποιούνταν στον αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, ένα σπάνιο γαϊταγάνι το οποίο έφερε ανώτατο στέλεχος της τουρκικής φρουράς, ένα σουλιώτικο καρυοφύλλι, κεντημένο με σκαλίσματα και φίλντισι από Έλληνες μαστόρους της εποχής εκείνης, αλλά και παραδοσιακές στολές της Θεσσαλίας και της Βασιλικής Φρουράς του Όθωνα.
 
Για τη Ράξα
Επίσης, τη συλλογή του εμπλουτίζουν φωτογραφίες με αναφορές σε όλη την ιστορική διαδρομή της Ράξας, φωτογραφίες που απεικονίζουν τις ασχολίες των κατοίκων, τις δουλειές τους στα αγροκτήματα καθώς και τις ιδιαίτερες ευτυχισμένες στιγμές τους, όπως είναι οι γάμοι και τα πανηγύρια. Ξεχωριστή θέση κατέχει και το φωτογραφικό υλικό που αναφέρεται στην πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας του χωριού, καθώς και νομίσματα παλαιότερων χρόνων, ξεχωριστές δημιουργίες της υφαντικής τέχνης, ενώ πρόσφατα προστέθηκαν στη συλλογή του σημαντικά ντοκουμέντα από την μάχη στο ύψωμα 731, καθώς και το έγγραφο παράδοσης του χωριού από τους Τούρκους. Επόμενος στόχος, η απόκτηση ενός ντουλαμά, του χρυσοκέντητου δηλαδή επενδυτή των αξιωματικών, το οποίο είναι ένα σπάνιο κομμάτι.
Όνειρό του βέβαια είναι η δημιουργία ενός Λαογραφικού Μουσείου στην περιοχή, το οποίο, όπως τονίζει ο κ. Βερετζιώτης, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής.
 
Μορφωτικός Σύλλογος
Παράλληλα, ο κ. Βερετζιώτης είναι ενεργό μέλος του Μορφωτικού Συλλόγου Ράξας, που μαζί με τον πρόεδρό του, Παναγιώτη Ζορμπά και άλλους νέους της περιοχής, τον κρατούν ζωντανό τα τελευταία χρόνια.
Ανάμεσα στις δραστηριότητες του Συλλόγου είναι και η συμμετοχή του στις παρελάσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην πόλη των Τρικάλων για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου, ενώ φέτος για πρώτη φορά θα εκπροσωπήσουν το νομό μας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σήμερα, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

Φρούριο Κοζάνης.

Το Φρούριο (Τοπική Κοινότητα Τρανοβάλτου - Δημοτική Ενότητα ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ), ανήκει στον δήμο ΣΕΡΒΙΩΝ - ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “το Φρούριον”. Έδρα του δήμου είναι τα Σέρβια και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Φρούριο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Τρανοβάλτου, του πρώην Δήμου ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ του Νομού ΚΟΖΑΝΗΣ. Το Φρούριο έχει υψόμετρο 602 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,0635897707 και γεωγραφικό μήκος 21,8089857278. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Φρούριο θα βρείτε εδώ.
H γεωλογική ιστορία του Φαραγγιού του Αλιάκμονα ! Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιομετρικές Αποστάσεις - Χρόνος Διαδρομών!>>Διαβάστε Περισσότερα...

Η προστασία του «λαϊκού αγώνα» στον Τσιαρτσιαμπά: 1941 -1950 (Διμοιρία -ΟΠΛΑ -Λαϊκοί Εκδικητές -Ελεύθεροι Σκοπευτές) ! Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ: Ο ΝΕΟΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΙΛΑΡΙΩΝΑ ( 27-7-2013) !>>Διαβάστε Περισσότερα...

Το θεατρικό εργαστήρι Επί Σταγών έβαλε την πινελιά του στο Λαογραφικό Μουσείο Μαλακασίου! Διαβάστε περισσότερα...

Τρίκαλα - Μετέτρεψε την καφετέριά του σε λαογραφικό μουσείο - Σπάνιο υλικό των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 !>>Διαβάστε Περισσότερα...

Στη Ράξα ζει η ιστορία ! Διαβάστε περισσότερα...

Λαογραφικό Μουσείο Μαλακασίου !>>Διαβάστε Περισσότερα...