ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 Τεταρτη 17/7/2013

ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΦΡΟΥΡΙΟΥ  ΕΓΙΝΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ  ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΕΧΟΝΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ .

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 31/8/2013, ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ, ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.
ΤΟ 3ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ.....

Δευτερα 12/7/2013

ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 19:30, ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΛΙΑΚΜΩΝ/ΚΟΖΑΝΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ:
- ΑΝΤΑΜΩΜΑ
- ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ
- ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΦΡΟΥΡΙΟΥ
 
Απαντητικές επιστολές σχετικά με το ΥΗΕ Ιλαρίωνα

.

Ενημέρωση με τις απαντητικές επιστολές των αρμόδιων Υπηρεσιών Περιβάλλοντος στις επιστολές του Π. Γάτσου, μέλους Συλλόγου "Φίλοι & Ενεργοί Πολίτες Φρουρίου" Τ.Κ. Τρανοβάλτου, Δήμου Σερβίων - Βελβεντού, σχετικά με την εφαρμογή των ΠΟ στο ΥΗΕ Ιλαρίωνα.



Απάντηση σχετικά με το έργο του φράγματος Ιλαρίωνα 2013-04-25


Νέες τιμές αποζημίωσης της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των εκτάσεων από τη δημιουργία της Λίμνης Ιλαρίωνα
.
LIlar6.3.13apal_ar_2Με εξώδικο συμβιβασμό καθορίστηκαν νέες τιμές μονάδας αποζημίωσης από τη ΔΕΗ ΑΕ στους ιδιοκτήτες κτηματικών εκτάσεων λόγω αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, στις τοπικές κοινότητες-οικισμούς της Παλιουριάς, του Καρπερού, της Δήμητρας, της Παναγιάς, του Νεοχωρίου, του Κέντρου και του Δίπορου Γρεβενών, καθώς  και του Τρανοβάλτου (Φρουρίου) και της Αιανής (Ι.Μ. Ιλαρίωνα) Κοζάνης,  από τη δημιουργία της Λίμνης Ιλαρίωνα.
Συγκεκριμένα, -και ενώ το Μονομελές Πρωτοδικείο Γρεβενών είχε επιδικάσει από 17.12.2011 τιμές ανά στρέμμα από 1.020-1.560 €, γεγονός που είχε προκαλέσει δυναμικές αντιδράσεις κυρίως από τους κατοίκους της Παλιουριάς- οι νέες οριστικές τιμές αποζημίωσης που εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ στις 30.1.2013 έχουν ως εξής:
• Αποζημίωση 3.000 Ευρώ/στρέμμα για τους ποτιστικούς αγρούς κτηματικής περιφέρειας Παλιουριάς, Καρπερού και Δήμητρας Γρεβενών.
• Αποζημίωση 2.500 Ευρώ/στρέμμα για τους ποτιστικούς αγρούς κτηματικής περιφέρειας Παναγιάς, Νεοχωρίου, Δίπορου, και Κέντρου Γρεβενών
• Αύξηση κατά 30% των τιμών της πρωτόδικης απόφασης, που επιδίκασε το Μονομελές Πρωτοδικείο Γρεβενών για τα επικείμενα και τις λοιπές εκτάσεις των παραπάνω κτηματικών περιφερειών, της κτηματικής περιφέρειας πρώην κοινότητας Τρανόβαλτου (Φρουρίου) Καμβουνίων και νυν Δήμου Σερβίων – Βελβενδού και της ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Ιλαρίωνα στην Αιανή Κοζάνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στον εξώδικο συμβιβασμό για τον καθορισμό νέων τιμών μονάδων αποζημίωσης, μετά και τη σημερινή (6.3.2013) αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης για τις  2.10.2013 από το εφετείο, φαίνεται να δρομολογείται και η υπόθεση των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων στις κτηματικές περιοχές Λογκάς και Χράπα Ελάτης. 
 Αναλυτικά η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ ΑΕ στη συνεδρίαση της 30ης Ιανουαρίου 2013 είναι η ακόλουθη:
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ Α.Ε.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ 3ης/30.1.2013 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Θέμα: ΥΗΕ ΙΛΑΡΙΩΝΑ. Αποτέλεσμα του εξώδικου συμβιβασμού προσδιορισμού οριστικής τιμής μονάδας αποζημίωσης, μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε. και ιδιοκτητών κτηματικών εκτάσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, που προσκτήθηκαν με αναγκαστική απαλλοτρίωση.
Περίληψη: Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τα εξής :
1. Στα πλαίσια εξώδικου συμβιβασμού προσδιορισμού αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2882/2001 (Άρθρο 23, παράγραφοι 1-5), την τελική πρόταση των πληρεξούσιων Δικηγόρων των θιγομένων ιδιοκτητών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, ήτοι :
• Αποζημίωση 3.000 Ευρώ/στρέμμα για τους ποτιστικούς αγρούς κτηματικής περιφέρειας Παλιουριάς, Καρπερού και Δήμητρας Γρεβενών.
• Αποζημίωση 2.500 Ευρώ/στρέμμα για τους ποτιστικούς αγρούς κτηματικής περιφέρειας Παναγιάς, Νεοχωρίου, Δίπορου, Κέντρου και
• Αύξηση κατά 30% των τιμών της πρωτόδικης απόφασης, που επιδίκασε το Μονομελές Πρωτοδικείο Γρεβενών για τα επικείμενα και τις λοιπές εκτάσεις των παραπάνω κτηματικών περιφερειών, της κτηματικής περιφέρειας πρώην κοινότητας Τρανόβαλτου Καμβουνίων και νυν Δήμου Σερβίων – Βελβενδού και της ιδιοκτησίας της Ιεράς Μονής Ιλαρίωνα στην Αιανή Κοζάνης.
Προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την καταβολή των υπόψη αποζημιώσεων αποτελεί η μη παρεμπόδιση και η διασφάλιση της απρόσκοπτης εξέλιξης και ολοκλήρωσης των εργασιών, που η ΔΕΗ Α.Ε. έχει αναλάβει να εκτελέσει στην περιοχή.
2. Την επιπλέον προκύπτουσα δαπάνη μέχρι του ποσού των 6.500.000 Ευρώ για την οριστική αποζημίωση των θιγομένων ιδιοκτητών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών από την αναγκαστική απαλλοτρίωση, συμπεριλαμβανομένων πάσης φύσεως εξόδων.
3. Όπως, η Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών, με τη συνδρομή και καθ’ υπόδειξη της ΔΥΗΠ, προβεί σε όλες τις απαραίτητες νομικές ενέργειες προς διασφάλιση των συμφερόντων της Επιχείρησης.
4. Την Εξουσιοδότηση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου να ορίσει Επιτροπή, η οποία θα εκτιμήσει το κόστος αποζημίωσης ιδιοκτητών σταβλικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εκτός της απαλλοτρίωσης, αλλά σε μικρότερη απόσταση από τη νόμιμα επιτρεπόμενη απόσταση από το όριο του ταμιευτήρα του ΥΗΕ Ιλαρίωνα και να εγκρίνει τη σχετική δαπάνη.
Γιώργος Μαστρoγιαννόπουλος   


Απορρίφθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών η πρόταση για τη σύσταση αυτόνομου νομικού προσώπου του Μουσείου

ektsynsynd1.3

Απορρίφθηκε με 110 αρνητικές ψήφους, 26 θετικές και με 7 από τα παρόντα μέλη να δηλώνουν "παρών", η πρόταση των δεκάξι (16) μελών του Συνδέσμου για «Λήψη απόφασης για τη σύσταση νέου νομικού προσώπου του Μουσείου (Ιστορικού – Μακεδονικού) ανεξάρτητου και αυτόνομου από τις άλλες δραστηριότητες του Συνδέσμου», κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013, με μοναδικό θέμα συζήτησης το ως άνω.

Στην όλη διαδικασία που κύλησε εν μέσω αντεγκλήσεων και έντασης, οι εκπρόσωποι των "16" (Κούρας Νίκος, Μυλωνάς Δημήτρης, Κούτσιανου Σόνια και Ηλικίδου Μελισσία) εστίασαν την πρότασή τους στην ανάγκη να γίνει αυτόνομο το Μουσείο, ώστε -χαρακτηριζόμενο ως Μουσείο- να μπορεί να εντάσσεται σε χρηματοδοτικά προγράμματα και να έχει οικονομική αυτοτέλεια, που θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία, στη συντήρηση των εκθεμάτων και θα ξεκαθαρίσει το "θολό" ιδιοκτησιακό καθεστώς.  

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγγέλης Πολυνείκης στην τοποθέτησή του, αναφερόμενος στις συνολικές δραστηριότητες, τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός στα "παιδιά" του Συνδέσμου, που αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο με προσφορά δεκαετιών στα δρώμενα του πολιτισμού και τόνισε ότι τα οικονομικά -όπως φάνηκε και από τον οικονομικό απολογισμό της τακτικής Γενικής Συνέλευσης της περασμένης εβδομάδας- είναι σε καλό επίπεδο και επιτρέπουν σε ικανοποιητικό βαθμό την εύρυθμη λειτουργία όλων του δράσεων του Συνδέσμου, όπως και την υλοποίηση μελετών συντήρησης των εκθεμάτων, με τη συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας και του Δήμου Κοζάνης. Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Μακεδονικού Μουσείου Μπούρινου είπε ότι μια δύσκολη περίπτωση και γίνονται προσπάθειες για την επίλυσή του. Στην τοποθέτησή του ο γραμματέας του Συνδέσμου Ντάγκας Ευάγγελος εξέφρασε την άποψη  ότι το αίτημα των «16» είναι ενέργεια αντικαταστατική, για να ολοκληρώσει τις τοποθετήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Παπαδημητρίου Απόστολος.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι της Π.Ε. Κοζάνης και Δήμου Κοζάνης (κ.κ. Σόκουτης και Βασδάρης αντίστοιχα), ακολούθησε -πάντα σε κλίμα έντασης- διάλογος με τοποθετήσεις και δευτερολογίες των μελών για να κλείσει η Γενική Συνέλευση με την ανοιχτή ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας προαναφέραμε.

Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι το αίτημα για τη σύσταση του νέου νομικού προσώπου του Μουσείου, υπέγραψαν τα παρακάτω μέλη του Συνδέσμου:

Καραβέλης Γεώργιος, Χατζηθεοδωρίδης Θεόδωρος, Μπενιουδάκη Ιωάννα, Κούρας Νικόλαος (δικηγόρος από Φρούριο), Ηλικίδου Μελισσία, Μητλιάγκας Ιωάννης, Γυμνοπούλου Αλεξάνδρα, Μυλωνάς Δημήτριος, Φιδάνου Μαρίνα, Παπαδημητρίου Φ., Αναστασόπουλος Αθανάσιος, Κολονέλλου Αικατερίνη, Παπαγεωργίου Χρυσάνθη, Κούτσιανου Γ. Σοφία (Σόνια) [φιλόλογος-αρχαιολόγος από Τριγωνικό], Κούτσιανος Βασίλειος [περιφερειακός σύμβουλος, από Τριγωνικό), Λιάκος Ευάγγελος.

ktgensinsgrt1.3.13_1ktgensinsgrt1.3.13_2ktgensinsgrt1.3.13_3ktgensinsgrt1.3.13_4ktgensinsgrt1.3.13_5
Γιώργος Μαστρ. 


Τι περιλαμβάνει το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για τη Δημοτική Ενότητα Καμβουνίων

.

texnpr13_1_Tranovalto_2newΣύμφωνα με το Τεχνικό Πρόγραμμα 2013 του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, για τη Δημοτική Ενότητα Καμβουνίων (Μικρόβαλτο – Τρανόβαλτο – Ελάτη), οι προϋπολογισθείσες πιστώσεις τρέχοντος έτους έχουν ως εξής (Τίτλος έργου/Κατάσταση -ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ ή ΝΕΟ-/Πηγή Χρηματοδότησης/Ποσό πίστωσης 2013):

Α. Τεχνικά έργα με δημοπρασία (υπηρεσίες Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Πολιτικής, Ύδρευσης, Άρδευσης, Αποχέτευσης, Τεχνικών Έργων, Πρασίνου, Νεκροταφείων)

-  Συντήρηση ποδοσφαιρικού γηπέδου Ελάτης /ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ/Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2004/ 7.000 €

- Κατασκευή γηπέδου 5Χ5 Μικροβάλτου /ΝΕΟ(από τροποποίηση)/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 69.000€

- Αντικατάσταση αγωγού ύδρευσης στη θέση Τσαΐρι μέχρι δεξαμενή νερού Τ.Κ. Τρανοβάλτου /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 12.600 €

-  Βελτίωση δικτύου ύδρευσης στην Τ.Κ. Μικροβάλτου /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 10.000 €

- Βελτίωση δικτύου αποχέτευσης στην Τ.Κ. Μικροβάλτου /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 12.600 €

- Τοποθέτηση μειωτών πίεσης στο δίκτυο ύδρευσης της Τ.Κ. Ελάτης /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 10.000 €

- Βελτίωση δικτύου αποχέτευσης Τ.Κ. Ελάτης /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 12.600 €

- Αντικατάσταση αντλητικού συγκροτήματος στην Τ.Κ. Μικροβάλτου /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 15.000 €

- Αγωγός ύδρευσης οικισμού Λαζαράδων – σύνδεση με δίκτυο ύδρευσης Τρανοβάλτου /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 1.000 €

- Επέκταση – αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης στην Τ.Κ. Τρανοβάλτου - Β’ Φάση /ΝΕΟ/ΕΑΠ/ 114.000 €

- Επισκευή δεξαμενής ύδρευσης στην Τ.Κ. Τρανοβάλτου /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 7.200 €

- Αντικατάσταση δικτύου αποχέτευσης στον οικισμό Φρουρίου /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 7.200 €

- Υπογειοποίηση καλωδίου ρεύματος αντλητικού συγκροτήματος (Ισιώματα) στην Τ.Κ. Μικροβάλτου /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 7.200 €

- Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων στην Τ.Κ.  Τρανοβάλτου /ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 65.000 €

- Αντιπλημμυρικά έργα στην Τ.Κ. Τρανοβάλτου /ΝΕΟ/ΕΑΠ/ 100.000 €

- Ανάδειξη – ολοκλήρωση πρώην κτιρίου ΚΕΦΟ (ΣΠΙΤΙ ΠΑΙΔΙΟΥ) στο Μικρόβαλτο (υπάρχει μελέτη) /ΝΕΟ/ΕΑΠ/ 129.850 €

- Ασφαλτοστρώσεις κεντρικών οδών Δ.Ε. Καμβουνίων /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/40.000 €

- Συντήρηση – βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δ.Ε. Καμβουνίων /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 30.000 €

- Κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης στο Δημοτικό Σχολείο της Τ.Κ. Ελάτης /ΝΕΟ/ΙΔΙΟ ΠΟΡΟΙ/ 50.000 €

- Βελτίωση οδοποιίας στο δίκτυο του οικισμού των Λαζαράδων /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 5.000 €

- Κατασκευή ποτίστρων Δ.Ε. Καμβουνίων /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 12.600 €

- Διευθέτηση αντιπλημμυρικής τάφρου ΤΚ Μικροβάλτου /ΝΕΟ/ΕΑΠ/ 40.000 €

- Βελτίωση οδικής πρόσβασης στη δεξαμενή ύδρευσης της Τ.Κ. Μικροβάλτου (θέση Ισιώματα) /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 10.000 €

- Επισκευή πλατείας οικισμού Λαζαράδων/ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 12.600 €

- Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου κεντρικής πλατείας Τ.Κ. Ελάτης /ΝΕΟ/ΕΑΠ/ 70.000 € (έχει υπογραφεί η σύμβαση εκτέλεσης του έργου)

- Διαμόρφωση πλατείας στην Τ.Κ. Μικροβάλτου /ΝΕΟ/ΕΑΠ/ 250.000 €

- Βελτίωση Παιδικών Χαρών Καμβουνίων /ΝΕΟ/ΕΑΠ/ 30.000 €

- Διαμόρφωση Κοιμητηρίου Μικροβάλτου /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 12.000 €

 - Διαμόρφωση Κοιμητηρίου Τρανοβάλτου /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 12.000 €

- Διαμόρφωση Κοιμητηρίου Ελάτης /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 12.000 €

ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ Α 1.166.450 €

Β. Υπηρεσίες με διαγωνισμό

- Προετοιμασία Τεχνικού Φακέλου και υποβολής στο πρόγραμμα «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» του ΕΠΠΕΡΑΑ (μελέτη) /ΝΕΟ/ΕΑΠ/ 22.755 €

- Ενοποίηση μελέτης και σύνταξη τευχών δημοπράτησης και φακέλου ΣΑΥ-ΦΑΥ για την ΕΕΑ Τρανοβάλτου – Μικροβάλτου – Λαζαράδων /ΝΕΟ/ΕΑΠ/ 8.610 €

- Προβολή τουριστικού προϊόντος Δ.Ε. Καμβουνίων/ΝΕΟ/ΕΑΠ/ 30.000 €

ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ Β 61.365 €
Γ. Εκπόνηση μελέτης με δημοπρασία

- Μελέτη σύνδεσης οικισμού Λαζαράδων με δίκτυο ύδρευσης Τρανοβάλτου /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 10.000 €

- Εκπόνηση μελέτης για το έργο «Διευθέτηση ομβρίων υδάτων ΤΚ Μικροβάλτου» /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 10.000 €

- Μελέτη Βιολογικού Καθαρισμού ΤΚ Ελάτης /ΝΕΟ/ΕΑΠ/ 13.000 €

- Τοπογραφική αποτύπωση εξωτερικών αγωγών ακαθάρτων Μικροβάλτου – Τρανοβάλτου – Λαζαράδων  /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 18.382 €

- Υδραυλική μελέτη αγωγών μεταφοράς λυμάτων και ΕΕΛ Τρανοβάλτου – Μικροβάλτου – Λαζαράδων /ΝΕΟ/ΕΑΠ/ 18.380 €

- Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη ΕΕΛ και αντλιοστασίων ακαθάρτων  Τρανοβάλτου – Μικροβάλτου – Λαζαράδων /ΝΕΟ/ΕΑΠ/ 5.475 €

- Χημικοτεχνική μελέτη ΕΕΛ οικισμών Τρανοβάλτου – Μικροβάλτου – Λαζαράδων /ΝΕΟ/ΕΑΠ/ 5.483 €

- Περιβαλλοντική μελέτη κοινής ΕΕΛ Τρανοβάλτου – Μικροβάλτου – Λαζαράδων /ΝΕΟ/ΕΑΠ/ 18.300 €

- Τοπογραφική μελέτη του έργου «Βελτίωση οδού Φρουρίου – Λαζαράδων» (εκπονήθηκε) /ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ/ΘΗΣΕΑΣ 13.033,57 € – ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ 438,01 €/ 13.471,67 €

- Εκπόνηση μελετών στη Δ.Ε. Καμβουνίων  /ΝΕΟ/ΕΑΠ/ 40.000 €

- Μελέτη βελτίωσης και διαχείρισης βοσκοτόπων Δ.Ε. Καμβουνίων /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 5.000 €

ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ Γ 157.491,67 €

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ 2013 ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ

(Α+Β+Γ) 1.166.450+61.365+157.491,67=1.385.306,67 €

Δ. Κοινές Δράσεις για όλες τις Δημοτικές Ενότητες

- Επέκταση ΦΟΠ δήμου Σερβίων – Βελβεντού /ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΟ/ΕΑΠ/40.000 €

- Συντήρηση δασικού οδικού δικτύου μη δημοσίων δασών /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 15.000 €

- Βελτίωση – ανάδειξη του εθνικού και ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 ΔΙΑΔΡΟΜΗ Ι (ΒΟΠΕΙΟ ΤΜΗΜΑ) /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 50.000 €

- Μελέτη αρδευτικών δήμου Σερβίων – Βελβεντού /ΝΕΟ/ΕΑΠ/ 300.000 €

- Μελέτη συντήρησης οδικού δικτύου μη δημόσιων δασών /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 5.000 €

- Μελέτη βελτίωσης – ανάδειξης του εθνικού και ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 ΔΙΑΔΡΟΜΗ Ι (ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ) /ΝΕΟ/ΙΔΙΟΙ ΠΟΡΟΙ/ 10.000 € 

Συνολικά οι πιστώσεις του Τεχνικού Προγράμματος τρέχοντος έτους 2013 για το Δήμο Σερβίων – Βελβεντού, προϋπολογίστηκαν στο ποσό των 21.709.136,13 €.

Γ.Μαστρ.

ΥΓ Το ζητούμενο έναι σε ποιο βαθμό θα υλοποιηθεί το -έστω και περιορισμένο-Τεχνικό Πρόγραμμα. Η πίεση από όλους στην κατευθυνση αυτή της υλοποίησης πρέπει να είναι συνεχής, και ασφαλώς στο τέλος του χρόνου βγάλουμε τα συμπεράσματα -για τα οποία, με βάση την ...προϊστορία, είναι λιγοστές οι πιθανότητες να είναι θετικά-.

Ο Ι. Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου στο Φρούριο
gats2.5.12_koim_1Ανοιχτή Επιστολή,
Προς Αρμόδιες Υπηρεσίες και Τοπικές Αρχές
Ο Ιερός Ναός, Κοίμηση της Θεοτόκου (Βυζαντινός-Μεταβυζαντινός) χρονολογείται το 1738 μχ.
Η κατάστασή του φαίνεται στις συν. φωτογραφίες.
Αφήστε τον στη μοίρα του, που θα πάει ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ;;;
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ.

Με τιμή

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ΦΙΛΩΝ & ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΦΡΟΥΡΙΟΥ

gats2.5.12_koim_2gats2.5.12_koim_3gats2.5.12_koim_4
gats2.5.12_koim_7gats2.5.12_koim_5gats2.5.12_koim_6




Οδική σύνδεση με το Φρούριο:
τα μαύρα μας τα χάλια!
& το Φρούριο μέσα από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. και το www.culture.gr
του Παναγιώτη Γάτσου
gats19.2_5
gatsos-frourio_15.2.12_5agatsos-frourio_15.2.12_12aΠριν μερικές μέρες προσπάθησα και ανέβηκα στο χωριό μου.
Ο δρόμος Λαζαράδες - Αγ. Αθανάσιος (300 μέτρα περίπου προς Φρούριο) είχε 10 εκατοστά λάσπες. Κατάφερα - πέρασα.
Από Τρανόβαλτο προς Φρούριο είναι δύσκολα τα παραπάνω 300 μέτρα και ένα τμήμα περίπου ένα χιλιόμετρο μετά το Τρανόβαλτο.
Δηλαδή κάποιος ερχόμενος από νότια (Δεσκάτη, Καρπερό, Ελάτη κλπ), έχει τις παρακάτω επιλογές για Φρούριο:
α) από διασταύρωση Λαζαράδων επτά (7) χλμ χωματόδρομο -για άλλους αγροτικός (;;;)
β) από διασταύρωση Λαζαράδων τέσσερα (4) χλμ Τρανόβαλτο και εννέα (9) χλμ χωματόδρομο (;;;) και...

γ) από διασταύρωση Λαζαράδων – Τρανόβαλτο - Ρύμνιο περίπου ΤΡΙΑΝΤΑ (30) χλμ
Αυτή είναι η οδική σύνδεση του οικισμού του Φρουρίου με το ΔΔ Τρανοβάλτου (έδρα πρώην Δήμου Καμβουνίων)  του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού!
Δυστυχώς στην επιστροφή αναγκάστηκα να κάνω τον κύκλο από Ρύμνιο.
Δρόμος και αυτός χωρίς διαγράμμιση, με μικροπροβλήματα από λακκούβες, λάσπες κλπ.
Πως μετά να έρχονται επισκέπτες στην περιοχή μας; Έτσι θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη;
Με εκτίμηση
Π. Γάτσος 2012-02-15
ΦΩΤΟ από τα "τζαμιά" στο φαράγγι του Αλιάκμονα στο ύψος του Φρουρίου και τον Ι. Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου (1738 - μνημείο υπό κατάρρευση)
gatsos-frourio_15.2.12_11gatsos-frourio_15.2.12_10gatsos-frourio_15.2.12_9
gatsos-frourio_15.2.12_3gatsos-frourio_15.2.12_4

Το Φρούριο μέσα από την Ε.Ε.Τ.Α.Α και το www.culture.gr
(στοιχεία Π. Γάτσος)

 Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης
Διοικητικές μεταβολές / ΟΤΑ

Κ. Τρανοβάλτου Ν. Κοζάνης
·  ΦΕΚ 260Α - 31/12/1918
Σύσταση της Κοινότητας με έδρα τον οικισμό Τρανόβαλτον

·  ΦΕΚ 260Α - 31/12/1918
Ο οικισμός Ζίνδανι προσαρτάται στην Κοινότητα Τρανοβάλτου

·  ΦΕΚ 260Α - 31/12/1918
Ο οικισμός Πάδες προσαρτάται στην Κοινότητα Τρανοβάλτου

·  ΦΕΚ 260Α - 31/12/1918
Ο οικισμός Νιζισκόν προσαρτάται στην Κοινότητα Τρανοβάλτου

·  ΦΕΚ 260Α - 31/12/1918
Ο οικισμός Λαζαράδες προσαρτάται στην Κοινότητα Τρανοβάλτου

·  ΦΕΚ 229Α - 17/10/1919
Η ονομασία του οικισμού Ζίνδανι της Κοινότητας διορθώνεται σε Ξιντάνι

·  ΦΕΚ - 18/12/1920
Αναγνώριση του οικισμού Μονή Ζιδανίου και προσάρτησή του στην Κοινότητα

·  ΦΕΚ - 16/05/1928
Ο οικισμός Μονή Ζιδανίου καταργείται

·  ΦΕΚ 156Α - 08/08/1928
Ο οικισμός Νιζισκόν της Κοινότητας μετονομάζεται σε Παλιάλωνα

·  ΦΕΚ 156Α - 08/08/1928
Ο οικισμός Πάδες της Κοινότητας μετονομάζεται σε Βαγκόπετρα

·  ΦΕΚ - 16/10/1940
Αναγνώριση του οικισμού Μονή Στανού και προσάρτησή του στην Κοινότητα

·  ΦΕΚ - 16/10/1940
Ο οικισμός Βαγκόπετρα καταργείται

·  ΦΕΚ - 16/10/1940
Ο οικισμός Ξιντάνι καταργείται

·  ΦΕΚ 99Α - 20/06/1961
Ο οικισμός Παλιάλωνα της Κοινότητας μετονομάζεται σε Φρούριον

·  ΦΕΚ 244Α - 04/12/1997
Ο οικισμός Τρανόβαλτον αποσπάται από την Κοινότητα και ορίζεται έδρα του Δήμου Καμβουνίων

·  ΦΕΚ 244Α - 04/12/1997
Η Κοινότητα καταργείται και συνενούται με το Δήμο Καμβουνίων


ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ36/26378/758/12-7-1996 - ΦΕΚ 756/Β/27-8-1996
Κήρυξη μεταβυζαντινών εκκλησιών της Δυτικής Μακεδονίας ως ιστορικών διατηρητέων μνημείων.
Χαρακτηρίζουμε τις κάτωθι αναφερόμενες εκκλησίες της Δυτικής Μακεδονίας που ανήκουν στη μεταβυζαντινή περίοδο ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία:
ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ 1. ΦΡΟΥΡΙΟ : Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, μονόχωρος μεταβυζαντινός ναός με Τοιχογραφίες του 17ου αιώνα (1646 / 1647). 2. ΓΟΥΛΕΣ : Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, τρίκλιτη Βασιλική των αρχών του 19ου αιώνα 1808 - με στοά στη νότια πλευρά και νεόδμητο κωδωνοστάσιο στην ΝΑ γωνιά, που λειτουργεί ως ενοριακός ναός.
3. ΡΥΜΝΙΟ : Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου, μονόχωρος μεταβυζαντινός ναός με τοιχογραφίες των μέσων του 16ου αιώνα.
4. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ : Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, μονόχωρος μεταβυζαντινός ναός με τοιχογραφίες των μέσων του 16ου αιώνα.

ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
1. ΤΡΙΦΥΛΛΙ (θέση ΝΟΥΜΠΕΝΙΤΣΑ) Κοινότητας ΤΡΙΚΟΚΚΙΑΣ: Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου.Μονόχωρος μεταβυζαντινός ναός με τοιχογραφίες τέλους 18ου αιώνα (1791) που φέρει και τέμπλο με ξυλόγλυπτο γραπτό διάκοσμο.
2. ΠΑΛΙΟΥΡΙΑ: Ιερά Μονή Ευαγγελισμού Μπουνάσιας. Μοναστηριακό συγκρότημα που διασώζει τις πτέρυγες του, ενώ στο κέντρο βρίσκεται το Καθολικό Αθωνίτικου τύπου, που χρονολογείται στα 1816. Διασώζει ξυλόγλυπτο τέμπλο και στο εσωτερικό του φέρει περίφημα ανάγλυφα.
3. ΔΙΠΟΡΟ: Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου. Μονόχωρος μεταβυζαντινός ναός του 16ου αιώνα, με τοιχογραφίες του 19ου αιώνα.
4. ΚΑΛΟΧΙ: Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου. Μονόχωρος μεταβυζαντινός ναός του 18ου αιώνα, με νάρθηκα του 19ου αιώνα, στον οποίο διασώζονταν τοιχογραφίες, πριν το σεισμό.

ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
1. ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ : Ιερά Μονή Παναγίας, Μοναστηριακό συγκρότημα με καθολικό στο τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής και νάρθηκα που χρονολογείται στα 1813. Στο εσωτερικό φέρει τοιχογραφίες του Χιοναδίτη αγιογράφου Γεώργιου και ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1772.
2. ΛΙΘΙΑ : Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, μονόχωρος, ξυλόστεγος μεταβυζαντινός ναός με νάρθηκα και τοιχογραφίες του 1783.
3. ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ : Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, τρίκλιτη Βασιλική του 1813 με νάρθηκα, γυναικωνίτη, περίστωο στη Νότια και Δυτική πλευρά και τριώροφο κωδωνοστάσιο στη Βορειοδυτική γωνία.

ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
1. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΕΣΠΑ: Ασκηταριό Μικρής Ανάληψης, μονόχωρος καμαροσκέπαστος ναϊσκος του 15ου αιώνα με τοιχογραφίες στον ανατολικό τοίχο και την καμάρα.
2. ΜΙΚΡΟΛΙΜΝΗ: Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής, μονόχωρος μεταβυζαντινός ναός του 18ου αιώνα με επέκταση του 19ου αιώνα στα δυτικά.

Φρούριο Κοζάνης.

Το Φρούριο (Τοπική Κοινότητα Τρανοβάλτου - Δημοτική Ενότητα ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ), ανήκει στον δήμο ΣΕΡΒΙΩΝ - ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “το Φρούριον”. Έδρα του δήμου είναι τα Σέρβια και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Φρούριο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Τρανοβάλτου, του πρώην Δήμου ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ του Νομού ΚΟΖΑΝΗΣ. Το Φρούριο έχει υψόμετρο 602 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,0635897707 και γεωγραφικό μήκος 21,8089857278. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Φρούριο θα βρείτε εδώ.
H γεωλογική ιστορία του Φαραγγιού του Αλιάκμονα ! Διαβάστε περισσότερα...

Χιλιομετρικές Αποστάσεις - Χρόνος Διαδρομών!>>Διαβάστε Περισσότερα...

Η προστασία του «λαϊκού αγώνα» στον Τσιαρτσιαμπά: 1941 -1950 (Διμοιρία -ΟΠΛΑ -Λαϊκοί Εκδικητές -Ελεύθεροι Σκοπευτές) ! Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΗ: Ο ΝΕΟΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΟΥ ΙΛΑΡΙΩΝΑ ( 27-7-2013) !>>Διαβάστε Περισσότερα...

Το θεατρικό εργαστήρι Επί Σταγών έβαλε την πινελιά του στο Λαογραφικό Μουσείο Μαλακασίου! Διαβάστε περισσότερα...

Τρίκαλα - Μετέτρεψε την καφετέριά του σε λαογραφικό μουσείο - Σπάνιο υλικό των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 !>>Διαβάστε Περισσότερα...

Στη Ράξα ζει η ιστορία ! Διαβάστε περισσότερα...

Λαογραφικό Μουσείο Μαλακασίου !>>Διαβάστε Περισσότερα...